Kruiden & specerijenPremium

Vraag naar Aziatische smaken blijft stijgen

Veelzijdig en eenvoudig in gebruik

aziatische sauzen
 De basissauzen van Jermayo worden gebruikt bij noedels, vis, vlees, groenten en rijstgerechten

Aziatische toetsen zijn dankzij hun toegankelijkheid en brede toepasbaarheid niet meer weg te denken uit de professionele keuken. Het zijn heuse allrounders, perfect combineerbaar met groenten en eventueel vis of vlees. Daarnaast passen ze prima in fusionrecepten. Ze brengen extra smaak in de grootkeuken en zorgen voor minder verspilling. Aziatische smaakmakers winnen in de nabije toekomst dus ongetwijfeld nog aan belang. Merken spelen hierop in met producten die op diverse manieren worden aangewend, en verpakkingen voor elke toepassing.

Onontbeertelijke Aziatische smaakmakers

Gezond

De consument vindt gezondheid belangrijk en de Aziatische keuken is voor een gevarieerde keuze waar groenten vaak een centrale rol spelen. Leveranciers komen aan de toenemende vraag naar plantaardige producten tegemoet, dikwijls ook met ‘clean label’-varianten, zonder smaakversterkers, conserveermiddelen, kunstmatige kleurstoffen en gemodificeerd zetmeel. Met biologische en glutenvrije claims ten slotte voldoet u als professional aan de wensen van àl uw gasten.

Basis

Chilisauzen blijven hot en trendy door een toenemende voorkeur voor pikant. Frisse sweet chili mikt op een ruim publiek. Chili is ideaal om te marineren of als dip en topping. Er worden steeds nieuwe varianten gelanceerd, passend bij diverse soorten fingerfood. Pittige sriracha is lekker bij barbecuegerechten en zeevruchten.

(Zoete) sojasaus, oester- en vissaus vormen de basisingrediënten voor Aziatische én fusiongerechten. Geschikt om te wokken, marineren, grillen, bedruipen, glaceren en als dip- en tafelsaus. Voor een verrassende smaak in soepen, vlees, groenten, zeevruchten, noedels, rijst en saté, loempia en dim sum.

Gebruiksgemak

Snel een lekker gerecht serveren en veel variëren zijn de grootste troeven van Aziatische sauzen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen: van oplosbare poeders en blokjes tot kant-en-klare varianten. Toppers zijn zoetzuur, milde curry, ketjap sesam en teriyaki. Sommige varianten zijn zowel koud als warm te gebruiken. Ze bewaren lang en schiften niet, ook niet in buffetvorm au bain-marie, of in een gerecht om (thuis) op te warmen. Sommige geeft u een eigen twist met culinaire room, kokosroom, bouillon ... Met een waaier aan verpakkingen mikken de merken zowel op de grootkeuken als op brasseries en broodjeszaken: bokalen van 2l, emmers van 2,5-5 kg, tubes en knijpflessen van 850 ml tot 1l, om perfect te portioneren.

De consument raakt door maatschappelijke tendenzen steeds vertrouwder met de meest toegankelijke Aziatische smaken.

Smaakbommen

Verstegen
Indische toetsen zijn terug; ze geven extra pit aan vegetarische en vegan recepten

Smaakpasta’s zijn beschikbaar in zakjes, bokalen of blokjes. Rode, groene en gele curry zijn het populairst. Pasta’s worden bijvoorbeeld op vlees gesmeerd. Daarnaast zijn er oliemarinades om ingrediënten in te strijken, kruidenboter te bereiden en rijst of mayonaise op smaak te brengen. Om het u gemakkelijk te maken zijn er ook kant-en-klare vijzelpasta’s voor een authentieke toets, en spreads voor broodjes, burgers en wraps.

Winst voor de grootkeuken

Sommige woksauzen gebruikt u ook om te marineren of als dressing. Ze hebben een brede toepasbaarheid in de grootkeuken en bieden tal van voordelen:

  • Asian twist: als smaakverrijker van (koude of warme) gerechten die absoluut geen oosterse oorsprong hoeven te hebben
  • Lean wok: elke professionele keuken kent verspilling van verse ingrediënten. Deze derving wordt in winst omgezet dankzij woksauzen in combinatie met ‘restjes’
  • Ontkoppelde wok: woksauzen zijn bij regeneratie effectief, met een volle smaak als resultaat
  • Slow wok: bij sous-vide is het cruciaal dat de smaak en textuur van de producten optimaal blijven
  • Teppan wok: de bakplaat is bij uitstek geschikt om tegelijk diverse gerechten te bereiden

Nog veel potentieel

De consument raakt door maatschappelijke tendenzen steeds vertrouwder met de meest toegankelijke Aziatische smaken. Gezien er veel takeaway gerealiseerd wordt, zitten de allround basissauzen zeker in de lift. Tegelijk zijn uw gasten meer en meer geïntrigeerd in specialiteiten. Trends die eerst opduiken in de kleinere eetgelegenheid vinden geleidelijk hun weg naar de grotere keukens. Met de toenemende aandacht voor gezondheid neemt de Indische keuken een vlucht. En gezien heel wat smaakmakers vegetarisch of zelfs vegan zijn, ligt ook daar nog een enorm groeipotentieel.

Inspirerende gerechten

Kip in kokos-currysausje

manna
Deze gebruiksklare Chinese Curry van Manna is een echt allrounder in de keuken.

Ingrediënten

  • Manna Chinese curry (360 gr)
  • 1 scheutje wokolie
  • 400 g kipfilet, in blokjes
  • 1 el kipkruiden
  • 400 g wokgroentjes
  • 200 ml kokosmelk
  • enkele blaadjes verse koriander en sesamzaadjes ter afwerking

Bereiding

Bestrooi de blokjes kip met de kipkruiden en bak ze goudbruin in de wokolie. Voeg de wokgroentjes toe en roerbak ze gedurende 2-3 minuten. Doe de Chinese curry en de kokosmelk erbij en laat nog enkele minuutjes zachtjes pruttelen. Serveer met rijst.

Asian Naturals Sweet&Sour

go-tan
Go-Tan woksauzen hebben een brede toepasbaarheid in de grootkeuken.

 

Ingrediënten

  • Go-Tan Asian Naturals Wok Sauce Sweet&Sour 240 ml
  • 2 koffielepels wokolie
  • 350 g blokjes kipfilet ca. 1 cm
  • 1 paprika in reepjes van 5x1 cm
  • 1 courgette in schijfjes van ½ cm
  • 125 g sojascheuten
  • handvol basilicumblaadjes of lente-ui (in ringen)
  • 250 g rijstnoodles

Bereiding

Maak de noedels klaar zoals vermeld op de verpakking. Wok de kip op een hoog vuur. Voeg de paprika en de courgette toe en laat 2 min. wokken. Voeg de Wok Sauce Sweet&Sour en de sojascheuten toe en laat nog 1 min. wokken. Bestrooi met de basilicum of lente-ui. Serveer met de noedels. Tip: ook lekker met scampi.

Seitan Sandwich 

Vandemoortele
Vandemoortele loempiasaus, een opwaardering voor elke gerecht door de pittige rode pepers en het hartige kruidenmengsel.

Ingrediënten:

  • rustieke baguette
  • Vandemoortele Loempiasaus
  • Vandemoortele Thai Soy Vinaigrette
  • seitan
  • tomaat in blokjes, korianderblaadjes
  • (zelfgemaakte) pickle
  • hoisinsaus
  • 10 g suiker
  • 5 g gemberpoeder
  • geperst lookteentje

Bereiding

Meng de Vandemoortele® Thai Soy vinaigrette met de suiker, gember en look. Snij de seitan in plakjes en laat even marineren in de Thai Soy marinade. Bak de seitan kort aan. Snij de baguette in twee en doormidden. Breng binnenin de Vandemoortele Loempiasaus aan op beide zijden. Beleg met seitanplakjes, werk af met zelfgemaakte pickle, blokjes tomaat en korianderblaadjes.

Kalkoenbrochettes met Chinese saus 

brochet
De Chinese saus Delino past perfect bij kip, vis of schaaldieren.

Ingrediënten:

  • 1,2 kg kalkoenfilet in gelijke blokjes
  • rode paprika
  • olijfolie
  • 1,2 kg peultjes, sojascheuten en kastanjechampignons
  • 1 l Chinese saus van Delino

Bereiding

Maak brochettes met de kalkoenblokjes en partjes rode paprika en bak aan in de olijfolie. Gaar verder in een voorverwarmde oven van 180 °C. Stoof de groenten aan in de olie van de kalkoen. Serveer de groentjes met de saus en schik daarop de brochettes. Serveer als dagschotel met Thaise rijst.

Met dank aan Vandemoortele, Verstegen, Manna, Jermayo en Go-Tan.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Luc Vandenbroeck3 februari 2021

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine