Vraag naar Aziatische smaken blijft stijgen
Veelzijdig en eenvoudig in gebruik
Aziatische toetsen zijn dankzij hun toegankelijkheid en brede toepasbaarheid niet meer weg te denken uit de professionele keuken. Het zijn heuse allrounders, perfect combineerbaar met groenten en eventueel vis of vlees. Daarnaast passen ze prima in fusionrecepten. Ze brengen extra smaak in de grootkeuken en zorgen voor minder verspilling. Aziatische smaakmakers winnen in de nabije toekomst dus ongetwijfeld nog aan belang. Merken spelen hierop in met producten die op diverse manieren worden aangewend, en verpakkingen voor elke toepassing.
Onontbeertelijke Aziatische smaakmakers
Gezond
De consument vindt gezondheid belangrijk en de Aziatische keuken is voor een gevarieerde keuze waar groenten vaak een centrale rol spelen. Leveranciers komen aan de toenemende vraag naar plantaardige producten tegemoet, dikwijls ook met ‘clean label’-varianten, zonder smaakversterkers, conserveermiddelen, kunstmatige kleurstoffen en gemodificeerd zetmeel. Met biologische en glutenvrije claims ten slotte voldoet u als professional aan de wensen van àl uw gasten.
Basis
Chilisauzen blijven hot en trendy door een toenemende voorkeur voor pikant. Frisse sweet chili mikt op een ruim publiek. Chili is ideaal om te marineren of als dip en topping. Er worden steeds nieuwe varianten gelanceerd, passend bij diverse soorten fingerfood. Pittige sriracha is lekker bij barbecuegerechten en zeevruchten.
(Zoete) sojasaus, oester- en vissaus vormen de basisingrediënten voor Aziatische én fusiongerechten. Geschikt om te wokken, marineren, grillen, bedruipen, glaceren en als dip- en tafelsaus. Voor een verrassende smaak in soepen, vlees, groenten, zeevruchten, noedels, rijst en saté, loempia en dim sum.
Gebruiksgemak
Snel een lekker gerecht serveren en veel variëren zijn de grootste troeven van Aziatische sauzen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen: van oplosbare poeders en blokjes tot kant-en-klare varianten. Toppers zijn zoetzuur, milde curry, ketjap sesam en teriyaki. Sommige varianten zijn zowel koud als warm te gebruiken. Ze bewaren lang en schiften niet, ook niet in buffetvorm au bain-marie, of in een gerecht om (thuis) op te warmen. Sommige geeft u een eigen twist met culinaire room, kokosroom, bouillon ... Met een waaier aan verpakkingen mikken de merken zowel op de grootkeuken als op brasseries en broodjeszaken: bokalen van 2l, emmers van 2,5-5 kg, tubes en knijpflessen van 850 ml tot 1l, om perfect te portioneren.
De consument raakt door maatschappelijke tendenzen steeds vertrouwder met de meest toegankelijke Aziatische smaken.
Smaakbommen
Smaakpasta’s zijn beschikbaar in zakjes, bokalen of blokjes. Rode, groene en gele curry zijn het populairst. Pasta’s worden bijvoorbeeld op vlees gesmeerd. Daarnaast zijn er oliemarinades om ingrediënten in te strijken, kruidenboter te bereiden en rijst of mayonaise op smaak te brengen. Om het u gemakkelijk te maken zijn er ook kant-en-klare vijzelpasta’s voor een authentieke toets, en spreads voor broodjes, burgers en wraps.
Winst voor de grootkeuken
Sommige woksauzen gebruikt u ook om te marineren of als dressing. Ze hebben een brede toepasbaarheid in de grootkeuken en bieden tal van voordelen:
- Asian twist: als smaakverrijker van (koude of warme) gerechten die absoluut geen oosterse oorsprong hoeven te hebben
- Lean wok: elke professionele keuken kent verspilling van verse ingrediënten. Deze derving wordt in winst omgezet dankzij woksauzen in combinatie met ‘restjes’
- Ontkoppelde wok: woksauzen zijn bij regeneratie effectief, met een volle smaak als resultaat
- Slow wok: bij sous-vide is het cruciaal dat de smaak en textuur van de producten optimaal blijven
- Teppan wok: de bakplaat is bij uitstek geschikt om tegelijk diverse gerechten te bereiden
Nog veel potentieel
De consument raakt door maatschappelijke tendenzen steeds vertrouwder met de meest toegankelijke Aziatische smaken. Gezien er veel takeaway gerealiseerd wordt, zitten de allround basissauzen zeker in de lift. Tegelijk zijn uw gasten meer en meer geïntrigeerd in specialiteiten. Trends die eerst opduiken in de kleinere eetgelegenheid vinden geleidelijk hun weg naar de grotere keukens. Met de toenemende aandacht voor gezondheid neemt de Indische keuken een vlucht. En gezien heel wat smaakmakers vegetarisch of zelfs vegan zijn, ligt ook daar nog een enorm groeipotentieel.
Inspirerende gerechten
Kip in kokos-currysausje
Ingrediënten
- Manna Chinese curry (360 gr)
- 1 scheutje wokolie
- 400 g kipfilet, in blokjes
- 1 el kipkruiden
- 400 g wokgroentjes
- 200 ml kokosmelk
- enkele blaadjes verse koriander en sesamzaadjes ter afwerking
Bereiding
Bestrooi de blokjes kip met de kipkruiden en bak ze goudbruin in de wokolie. Voeg de wokgroentjes toe en roerbak ze gedurende 2-3 minuten. Doe de Chinese curry en de kokosmelk erbij en laat nog enkele minuutjes zachtjes pruttelen. Serveer met rijst.
Asian Naturals Sweet&Sour
Ingrediënten
- Go-Tan Asian Naturals Wok Sauce Sweet&Sour 240 ml
- 2 koffielepels wokolie
- 350 g blokjes kipfilet ca. 1 cm
- 1 paprika in reepjes van 5x1 cm
- 1 courgette in schijfjes van ½ cm
- 125 g sojascheuten
- handvol basilicumblaadjes of lente-ui (in ringen)
- 250 g rijstnoodles
Bereiding
Maak de noedels klaar zoals vermeld op de verpakking. Wok de kip op een hoog vuur. Voeg de paprika en de courgette toe en laat 2 min. wokken. Voeg de Wok Sauce Sweet&Sour en de sojascheuten toe en laat nog 1 min. wokken. Bestrooi met de basilicum of lente-ui. Serveer met de noedels. Tip: ook lekker met scampi.
Seitan Sandwich

Ingrediënten:
- rustieke baguette
- Vandemoortele Loempiasaus
- Vandemoortele Thai Soy Vinaigrette
- seitan
- tomaat in blokjes, korianderblaadjes
- (zelfgemaakte) pickle
- hoisinsaus
- 10 g suiker
- 5 g gemberpoeder
- geperst lookteentje
Bereiding
Meng de Vandemoortele® Thai Soy vinaigrette met de suiker, gember en look. Snij de seitan in plakjes en laat even marineren in de Thai Soy marinade. Bak de seitan kort aan. Snij de baguette in twee en doormidden. Breng binnenin de Vandemoortele Loempiasaus aan op beide zijden. Beleg met seitanplakjes, werk af met zelfgemaakte pickle, blokjes tomaat en korianderblaadjes.
Kalkoenbrochettes met Chinese saus
Ingrediënten:
- 1,2 kg kalkoenfilet in gelijke blokjes
- rode paprika
- olijfolie
- 1,2 kg peultjes, sojascheuten en kastanjechampignons
- 1 l Chinese saus van Delino
Bereiding
Maak brochettes met de kalkoenblokjes en partjes rode paprika en bak aan in de olijfolie. Gaar verder in een voorverwarmde oven van 180 °C. Stoof de groenten aan in de olie van de kalkoen. Serveer de groentjes met de saus en schik daarop de brochettes. Serveer als dagschotel met Thaise rijst.
Met dank aan Vandemoortele, Verstegen, Manna, Jermayo en Go-Tan.
