Bake-off broodPremium

Hartige snacks gaan hele dag vlotjes over toonbank

Gepimpte kant-en-klare varianten even lekker als huisbereid

Driekazenfeuilleté Croustico
Tussen de klassiekers valt een driekazenfeuillee met Franse Comté kaas, Emmental en verse witte kaas beslist op (Croustico)

Er zit vandaag geen rem op snacken. Traditionele eetmomenten vervagen en met tussendoortjes scoort u de hele dag door. Zeker in het najaar oefenen warme opties extra aantrekkingskracht uit. De heerlijke geuren lokken elke genieter met gezonde trek. Hartige bake-offsnacks vergen weinig voorbereiding en zijn desgewenst klaar à la minute. Vooral nieuwigheden in de categorie premiumproducten bieden met hun onvermoede mogelijkheden en interessante marge nog heel wat potentieel.

Hartige snacks doen het uitstekend

Goed nieuws: hartige snacks zitten in de lift en volgen de stijgende lijn van de toenemende behoefte naar gemak en instant genot. Een opkomend hongertje moet vandaag de dag onmiddellijk gestild worden. De vraag is de laatste jaren echt exponentieel gestegen. Wat consumenten precies willen? Lekkere, makkelijk te nuttigen hapjes, voor tussendoor of onderweg. Iedereen lust wel eens iets hartigs, maar vooral de groep van de studerende jeugd en werkende consumenten komt de dag niet meer door zonder af en toe een stevige hap. Piekmomenten liggen tussen 11.00 en 15.00 uur, maar eigenlijk vinden snacks de klok rond gretig aftrek. Met een constante beschikbaarheid geeft u de verkoop direct een boost. Zeker met een assortiment kant-en-klare varianten wordt dit kinderspel.

Uitgebreid bake-offaanbod

Kwaliteitsvolle bake-offproducten zijn een slimme, weinig arbeidsintensieve keuze. Bak ze bijvoorbeeld af op een rustiger moment. Wanneer er vraag naar is, warmt u ze eenvoudig kort op, zodat uw klanten niet hoeven te wachten. Andere pluspunten van een aangekocht assortiment zijn de consistente smaak en kwaliteit. De producten ogen telkens opnieuw optimaal.

Broodsoorten Délifrance hartige snacks
Délifrance heeft een hele reeks Italiaans geïnspireerde broodsoorten waarmee u zelf creatief aan de slag kunt

Variatie is cruciaal

De klassiekers zijn worstenbroodjes, pizza's en pizzabaguettes, maar daarnaast is afwisseling beslist key. Dat kan op verschillende manieren. Wat denkt u van variaties op een zelfde thema: een oer-Hollands broodje frikandel, vleesbroodje, kippenworst- of merguezsnack? En Italië biedt meer dan pizza margherita: er zijn alternatieven met groenten en kip, maar de consument wisselt daarnaast graag af met focaccia en ander mediterraan lekkers. Het assortiment van verscheidene leveranciers neemt de stille genieter mee op wereldreis met diverse butterbackuitvoeringen, of rollen en twisters met Grieks, Duits en zelfs Hongaars getinte smaakmakers.

Wees creatief

Ook kant-en-klare snacks blijven verrassen, zeker als u ze voorziet van een eigen toets. Worstenbroodjes die voor het bakken ingesneden worden, zien er bijvoorbeeld 'ambachtelijk' uit. Aan een simpele pizza verse kruiden of olijven toevoegen, zorgt voor een nieuwe smaakbeleving. Of voorzie korfjes en kaashapjes van een extra topping met zaadjes, specerijen, geraspte kaas … Op deze manieren creëert u in de toonbank een opvallend geheel met 'huisbereide' snacks. Verklarende prikkers op de producten helpen bij de keuze en stimuleren de impulsaankoop.

Old Amsterdam Swirl van Lantmännen
De Old Amsterdam Swirl met luchtig briochedeeg wordt zowel belegd als onbelegd verkocht, zoals hier met zalmhaasje (Lantmännen)

Volg de trends

Mensen zoeken variatie. Gelukkig is het aanbod voor de hartige trek groot. Wissel uw assortiment geregeld af, volg de seizoenen. Hou rekening met algemene trends als veggie en vegan. De onlangs gelanceerde vegan croissant is bijvoorbeeld een succesverhaal. Het volledige veganistische en vegetarische aanbod is vooral populair in grootsteden. Ook in de nabijheid van scholen is er een specifiek cliënteel voor vleesvrije snacks. Een jongvolwassen publiek is over het algemeen ook bezorgd rond de herkomst van de ingrediënten; lokaal geproduceerd krijgt de voorkeur. Daarnaast genieten ethische keuzes en het milieu een toenemende belangstelling, zelfs bij snacks. Gezondere alternatieven met een lager vetgehalte maar met evenveel smaak verdienen aandacht, net als varianten met meer granen.

Extra opportuniteiten

Er zijn nog heel wat opportuniteiten in deze categorie. Kijk bijvoorbeeld naar Nederland. Daar is het assortiment naast de gekende panini's, worstenbroodjes en pizzabaguettes duidelijk uitgebreider. Een aanbod van 2–3 hartige snacks was bij ons tot voor kort vrij courant, maar hoe uitgebreider de keuze, hoe meer u uiteraard potentieel verkoopt. Ga daarbij resoluut voor een premiumassortiment met bijvoorbeeld innovatieve smaakcombinaties. Dit heeft als bijkomende troef dat u iets meer marge kunt nemen. De klassiekers zijn immers vaak kapotgeconcurreerd. Hoogwaardige producten met een iets exclusiever karakter zijn qua prijs nog niet te vergelijken en de consument trekt graag zijn portemonnee open voor deze onderscheidende opties.

Scrocchiarella van AB Mauri
Scrocchiarella houdt het midden tussen een pizza en focaccia, een uniek product met een krokante korst, en smeuïg binnenin; beschikbaar in 3 varianten, hier de Classica (AB Mauri)
Empanadas Malvon van GTI
Malvon, de nr. 1 fabrikant van empanada's in Europa, komt naar België met een gamma premiumproducten, een combinatie van bladerdeeg met een hartige vulling (Guy Troch Import)

Nieuwigheden trekken de aandacht

Vestig zeker de aandacht op nieuwe introducties. Deze zien we hoofdzakelijk in het premiumsegment van de hartige snacks. Neem nu de lancering van scrocchiarella, afgeleid van het Italiaans voor 'knapperig'. Geen pizza, geen focaccia, maar een uniek product met een krokante korst, en smeuïg vanbinnen. Gebakken in een steenoven, met natuurlijke desem en extra vergine olijfolie en veelzijdig te gebruiken voor elk consumptiemoment: voorgerecht, snack of te serveren bij hoofdgerechten. En niks mis met een ham-/kaascroissant of een "gewoon" kaasbroodje, maar voor wie een echte kaassnack met een uitzonderlijke smaak wil, is er de nieuwe driekazenfeuilletee. Een rijke, pittige vulling van Franse Comté kaas, Emmental en verse witte kaas gehuld in een knapperig bladerdeeg. Of een allround in te zetten swirl met krachtige Old Amsterdam kaas. Een andere noviteit is een gamma empanada's, van Argentijnse origine. Naast de 5 gourmetvarianten zijn ze ook verkrijgbaar in klassieke smaken.

Voorkeur voor warm

Hartige bake-offsnacks worden dikwijls 'on the go' genuttigd. Een aangepaste meeneemverpakking én een servetje worden in dit geval erg geapprecieerd. De voorkeur voor warmgemaakte tussendoortjes gaat zeker op voor soorten zoals pizza of worstenbroodjes. In ieder geval is een warmhoudkast een goed idee. Ideaal om de producten enkele uren vers én warm te houden na het afbakken. Hierin doen gevulde pizza's het trouwens opvallend goed; ze blijven vers zonder uit te drogen. Ook andere referenties verkopen op deze manier als een trein, vooral boterproducten zoals torsades met feta en spinazie of kaasspiralen. Zeker in de frissere seizoenen worden warme hapjes op prijs gesteld. Los daarvan zijn heel wat producten zowel warm als koud geliefd. Enkele nieuwkomers hebben trouwens ook een aangepaste receptuur, waardoor ze in beide gevallen even lekker smaken.

Focaccia Croustico
Varieer met focaccia paprika/mozzarella, tomaat/mozzarella/pesto en minipizza classico (Croustico)

Trends in hartige snacks samengevat

– De traditionele eetmomenten vervagen: de consument prefereert tussendoortjes, de hele dag door.
– Consumenten houden van afwisseling: vandaag een klassiek belegd broodje, morgen een hartige snack.
– Schenk aandacht aan wereldse smaken en vegetarische alternatieven.
– Keuze, variatie en innovatie scoren.
– Snacks voor onderweg winnen aan populariteit; zorg voor een geschikte verpakking.
– Pak uit met een warmhoudkast en serveer snelle snacks op de juiste temperatuur, op elk moment.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Luc Vandenbroeck18 oktober 2023

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine