VIER ORIGINELE CARPACCIO-IDEEEN
TIPS BEREIDING EN BEWARING
Carpaccio is een eenvoudig gerecht. De presentatie is dus van vitaal belang. Speel met de diverse ingrediënten om een ideale compositie van smaken, kleuren en texturen te bekomen. Waarom bijvoorbeeld geen twee soorten carpaccio gebruiken op een schotel? Let er alleszins op dat een dressing de smaak van de carpaccio nooit mag overvleugelen. Serveer uw carpaccio ook op de juiste temperatuur. Te koud is immers niet smakelijk, koel is perfect. Qua bewaring is carpaccio een delicaat product. Gesneden zijn de flinterdunne stukjes rauw vlees zeer gevoelig voor verkleuring en uitdroging. Om deze risico's te voorkomen, zijn er uitstekende carpaccioalternatieven die veel stabieler zijn en langer houdbaar.
Klassieke carpaccio van rundvlees
Ingredienten:
150 g malse biefstuk, 1 teentje look, 1 eetlepel citroensap, 3 druppels azijn,1 eetlepel olijfolie, 30 g selder, 30 g geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper van de molen
Werkwijze:
- Snij het vlees in zeer fijne plakjes
- Wrijf de borden in met een teentje look
- Leg het vlees op de borden
- Bestrooien met zout en draaien met de pepermolen
- Meng de olie, azijn en citroen sap en paneer het vlees
- Snij de selder in fijne reepjes en versier de borden ermee
- Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en serveer koud
Lepelhapje met carpaccio van filet d'anvers
Een fijn sneetje filet d'anvers instrijken met een zachte kruiden kaas. Daarop zeer fijn gesneden zongedroogde tomaten leggen. Dit geheel oprollen en goed laten koelen. Op de bodem van een lepeltje leggen we twee blaadjes veldsla, daarboven een paar druppels vinaigrette, een rolletje filet d'anvers en dat werken we af met een passende garnituur (bieslook, luzernescheuten enz.).
Carpaccio met parmasalami
Ingrediënten:
Parmasalami van Il Golfetta, olijfolie, Parmezaanse kaas en balsamicoazijn.
Werkwijze:
Dresseer een mooi groot bord met wat fijngesneden Il Golfetta parmasalami. Besprenkel met een kwaliteitsvolle extra vergine olijfolie en watdruppeltjes van een verse citroen. Gooi wat schilfertjes Parmezaanse kaas over het gerecht. Om wat extra kleur te geven, kunt u het bord afwerken met wat rucolasalade. Voor een extraItaliaanse toets kunt u het gerecht besprenkelen met enkele druppeltjes balsamicoazijn.
Broodje met rundcarpaccio en mozzarella
Ingrediënten:
Stokbrood, groene pesto, enkele plakjes mozzarella, zongedroogde tomaatjes, rundcarpaccio, gemengde salade en een balsamicovinaigrette.
Bereiding:
Strijk één kant van het brood in met groene pesto en voeg de mozzarellaplakjes eraan toe. Schik daarop de gemengde salade en de zongedroogde tomaten met daarop de rund-carpaccio en werk af met de balsamicovinaigrette. Als alternatief kan men voor dit broodje ook rode pesto en aubergines op olie gebruiken.

