ArtikelsNieuwsZoekertjes
Thema's
  • chevron_right Vers vlees
  • chevron_right Vleeswaren
  • chevron_right Vleesvervangers
  • chevron_right Vis & schelpdieren
    • Verse vis & schelpdieren
    • Verwerkte viswaren
    • Diepvries vis & schelpdieren
  • chevron_right Bereide gerechten
  • chevron_right Sauzen & specerijen
  • chevron_right Zuivel
  • chevron_right Brood
  • chevron_right Dranken
  • chevron_right Groenten & fruit
  • chevron_right Droge voeding
  • chevron_right Machinepark
  • chevron_right Materialen
  • chevron_right Winkel
  • chevron_right Atelierinrichting
  • chevron_right Marketing
  • chevron_right Streekproducten
Vis & schelpdieren

Vis van het Jaar 2025: niet de mooiste, wel de lekkerste

20/10/2025

Met de Zeeduivel wint in 2025 een heel geliefde vis de titel 'Vis van het Jaar'. Tijdens de bekendmaking van de verkiezing door VLAM en de visserijsector - en in aanwezigheid van Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits - werd duidelijk dat deze vis veel variatie toelaat.

  • Premium

Schartong Vis van het Jaar 2023

27/6/2023

Met de schartong als Vis van het Jaar 2023 organiseerden de visserijsector en VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) eind juni voor de 35e keer al deze verkiezing. Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits deed de bekendmaking.

  • Premium

Kruiden en marinades: beste smaakmakers voor vis

24/1/2023

Het liefste eet de consument zijn stukje vis puur natuur, maar enkele kleine smaaktouches in de vorm van klassieke kruiden of marinades op basis van olie kunnen het geheel alleen maar meer op smaak brengen.

  • Premium

Baptiste Tieberghien wordt viskok van het jaar 2023

25/11/2022

Op 21 november 2022 vond de finale plaats van de Nationale Horecawedstrijd in de demonstratiekeukens van Horeca Expo in gent. Winnaar werd Baptiste Tieberghien van restaurant Lin'eau in Wielsbeke.

  • Premium

Vis van het seizoen: wijting, tongschar en noordzeekrab

20/9/2022

De onbekende en onbeminde Noordzeevissen die dit seizoen volop voorradig zijn en extra aandacht verdienen zijn wijting, tongschar en noordzeekrab.

  • Premium

Vis van het Jaar 2022: grijze garnaal gaat met de eer lopen

2/9/2022

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de Vlaamse visserijsector voor de 34e keer een Vis van het Jaar gekozen. Als opvolger van de rog valt de keuze dit jaar op de grijze garnaal.

  • Premium

Vlamingen kopen steeds vaker bio

11/7/2022

In 2021 werd in heel België 992 miljoen euro aan bio gespendeerd, en dat betekent dat de bioverkoop er met 4% op vooruit gaat. De groei van bio in Vlaanderen gaat sneller dan in heel België.

  • Premium

Kabeljauw en zalm absolute toppers in visverkoop

20/12/2021

Kabeljauw en zalm zijn samen goed voor meer dan de helft van de visverkoop. Met Raky Tsoumpoulis, hoofd van de visafdeling bij Carrefour België, focussen we op deze en andere bewegingen in de verkoop van vis en schaal- en schelpdieren.

  • Premium

Viskok van het Jaar onthult unieke cateringaanpak

29/11/2021

Eind 2021 vond de finale plaats van de Nationale Horecawedstrijd in de demonstratiekeukens van Horeca Expo in Gent. De Oost-Vlaamse chef Piet Vande Casteele (24 jaar!) van Duchateau Catering bereidde het lekkerste gerecht en werd Viskok van het Jaar.

  • Premium

Barbecuegerechten schitteren pas echt met specerijen en marinades

5/11/2021

Kruiden en marinades garanderen een afwisselend kleuren- en smakenpalet in uw barbecue-assortiment. (Zuid-)Amerikaanse invloeden spelen al langer een prominente rol; vandaag worden ook Aziatische toetsen merkbaar.

  • Premium

Aan de slag met de vis van het jaar: rog

17/8/2021

VLAM heeft samen met de Vlaamse visserijsector voor de 33ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Vorig jaar was dat de pladijs, dit jaar viel het oog op de rog, die de top drie sluit van de meest aangevoerde vissoorten in Vlaanderen.

  • Premium

Roken

23/2/2021

Het roken van vis of vlees werd vroeger gedaan om het eten langer te kunnen bewaren, vandaag wordt er nog steeds gerookt vanwege de specifieke smaak. Als slager kunt u gerookt vlees of vis ook makkelijk zelf bereiden, bijvoorbeeld als extra traiteurdienst. Jan-Reimer Westerhuis is expert in het roken en legt de basisprincipes uit.

  • Premium

Bio weet steeds meer consumenten en producenten aan te trekken

22/9/2020

Er bestaat al lang niet meer zoiets als dé bioconsument. Iedereen koopt wel eens een bioproduct de dag van vandaag. Dat bewijzen ook de huidige cijfers van de biobestedingen met een verdrievoudiging ten opzichte van tien jaar geleden. Er blijven echt

  • Premium

Het beste grootkeuken visgerecht van 2016

28/5/2020

  • Premium

Dossier vis

28/5/2020

Dossier vis

  • Premium

Visbuffetten voor elk budget

28/5/2020

Het samenstellen van een evenwichtig visbuffet kan een moeilijke oefening zijn, zeker omdat de visprijzen enorm kunnen variëren. Hierdoor bent u bijna verplicht om voor elke klant het budget te bekijken en, waar nodig, aanpassingen te doen, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en kwantiteit. Hier geven we u enkele bruikbare tips om uw aanbod van visbuffetten en -schotels optimaal aan te pakken.

  • Premium

Duurzame vis ook haalbaar voor grootkeukens

27/5/2020

Grootkeukenplanners kiezen steeds vaker voor duurzame vis in hun aanbod, en hebben daar terechte redenen voor. Visproducenten en groothandelaars doen er alles aan om de vis tegen een marktconforme prijs aan te bieden en in te spelen op de vraag van de chefs, en dit door te kiezen voor graatloze vissen, al dan niet diepgevroren of voorgeportioneerd. De visproducenten zetten ook volop in op communicatie om de duurzame gedachte te verspreiden, geholpen door tal van labels, waarvan de duurzame MSC- en ASC-keurmerken de bekendste zijn.

  • Premium

Ook flexitariers vinden hun gading bij slagerij michels

27/2/2020

Bijna 25 jaar geleden openden als prille twintigers Chris en Geraldine hun eigen slagerij. In die tijd zijn ze er niet alleen in geslaagd om een succesvolle zaak uit te bouwen, Chris Michels heeft ook een voortrekkersrol genomen met zijn vegetarisch aanbod. Zo speelt hij naadloos in op de dalende vleesconsumptie en het groeiend aantal vegetariërs en flexitariërs. “Toch ben ik niet bang voor de toekomst. Er zal altijd vraag zijn naar kwalitatief vlees”, duidt Chris.

  • Premium

Oosterse kruiden

8/4/2019

Oosterse kruiden

  • Premium

Vers, vriesvers of gedroogd?

8/4/2019

Vers, vriesvers of gedroogd?