
20/10/2025
Met de Zeeduivel wint in 2025 een heel geliefde vis de titel 'Vis van het Jaar'. Tijdens de bekendmaking van de verkiezing door VLAM en de visserijsector - en in aanwezigheid van Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits - werd duidelijk dat deze vis veel variatie toelaat.

27/6/2023
Met de schartong als Vis van het Jaar 2023 organiseerden de visserijsector en VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) eind juni voor de 35e keer al deze verkiezing. Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits deed de bekendmaking.

24/1/2023
Het liefste eet de consument zijn stukje vis puur natuur, maar enkele kleine smaaktouches in de vorm van klassieke kruiden of marinades op basis van olie kunnen het geheel alleen maar meer op smaak brengen.

25/11/2022
Op 21 november 2022 vond de finale plaats van de Nationale Horecawedstrijd in de demonstratiekeukens van Horeca Expo in gent. Winnaar werd Baptiste Tieberghien van restaurant Lin'eau in Wielsbeke.

20/9/2022
De onbekende en onbeminde Noordzeevissen die dit seizoen volop voorradig zijn en extra aandacht verdienen zijn wijting, tongschar en noordzeekrab.

2/9/2022
VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de Vlaamse visserijsector voor de 34e keer een Vis van het Jaar gekozen. Als opvolger van de rog valt de keuze dit jaar op de grijze garnaal.
11/7/2022
In 2021 werd in heel België 992 miljoen euro aan bio gespendeerd, en dat betekent dat de bioverkoop er met 4% op vooruit gaat. De groei van bio in Vlaanderen gaat sneller dan in heel België.

20/12/2021
Kabeljauw en zalm zijn samen goed voor meer dan de helft van de visverkoop. Met Raky Tsoumpoulis, hoofd van de visafdeling bij Carrefour België, focussen we op deze en andere bewegingen in de verkoop van vis en schaal- en schelpdieren.

29/11/2021
Eind 2021 vond de finale plaats van de Nationale Horecawedstrijd in de demonstratiekeukens van Horeca Expo in Gent. De Oost-Vlaamse chef Piet Vande Casteele (24 jaar!) van Duchateau Catering bereidde het lekkerste gerecht en werd Viskok van het Jaar.

5/11/2021
Kruiden en marinades garanderen een afwisselend kleuren- en smakenpalet in uw barbecue-assortiment. (Zuid-)Amerikaanse invloeden spelen al langer een prominente rol; vandaag worden ook Aziatische toetsen merkbaar.

17/8/2021
VLAM heeft samen met de Vlaamse visserijsector voor de 33ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Vorig jaar was dat de pladijs, dit jaar viel het oog op de rog, die de top drie sluit van de meest aangevoerde vissoorten in Vlaanderen.

23/2/2021
Het roken van vis of vlees werd vroeger gedaan om het eten langer te kunnen bewaren, vandaag wordt er nog steeds gerookt vanwege de specifieke smaak. Als slager kunt u gerookt vlees of vis ook makkelijk zelf bereiden, bijvoorbeeld als extra traiteurdienst. Jan-Reimer Westerhuis is expert in het roken en legt de basisprincipes uit.

22/9/2020
Er bestaat al lang niet meer zoiets als dé bioconsument. Iedereen koopt wel eens een bioproduct de dag van vandaag. Dat bewijzen ook de huidige cijfers van de biobestedingen met een verdrievoudiging ten opzichte van tien jaar geleden. Er blijven echt

28/5/2020

28/5/2020
Dossier vis

28/5/2020
Het samenstellen van een evenwichtig visbuffet kan een moeilijke oefening zijn, zeker omdat de visprijzen enorm kunnen variëren. Hierdoor bent u bijna verplicht om voor elke klant het budget te bekijken en, waar nodig, aanpassingen te doen, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en kwantiteit. Hier geven we u enkele bruikbare tips om uw aanbod van visbuffetten en -schotels optimaal aan te pakken.
27/5/2020
Grootkeukenplanners kiezen steeds vaker voor duurzame vis in hun aanbod, en hebben daar terechte redenen voor. Visproducenten en groothandelaars doen er alles aan om de vis tegen een marktconforme prijs aan te bieden en in te spelen op de vraag van de chefs, en dit door te kiezen voor graatloze vissen, al dan niet diepgevroren of voorgeportioneerd. De visproducenten zetten ook volop in op communicatie om de duurzame gedachte te verspreiden, geholpen door tal van labels, waarvan de duurzame MSC- en ASC-keurmerken de bekendste zijn.
27/2/2020
Bijna 25 jaar geleden openden als prille twintigers Chris en Geraldine hun eigen slagerij. In die tijd zijn ze er niet alleen in geslaagd om een succesvolle zaak uit te bouwen, Chris Michels heeft ook een voortrekkersrol genomen met zijn vegetarisch aanbod. Zo speelt hij naadloos in op de dalende vleesconsumptie en het groeiend aantal vegetariërs en flexitariërs. “Toch ben ik niet bang voor de toekomst. Er zal altijd vraag zijn naar kwalitatief vlees”, duidt Chris.

8/4/2019
Oosterse kruiden

8/4/2019
Vers, vriesvers of gedroogd?