dossier PAARDENVLEES
Traditie en gezondheid
Creatieve mogelijkheden
Troeven gefundeerd door experts
Voordelen paardenvlees
terugblik paardenvleesschandaal
PAARDENVLEES: TRADITIE EN GEZONDHEID VERKOOPT

Paardenvlees is een van onze nationale lekkernijen, zowel op het bord als op de boterham. Met paardenvlees kan de slager zich onderscheiden door een ruim assortiment uit te bouwen dat loopt van vers vlees tot charcuterie. Op het gebied van charcuterie zijn er verschillende artisanale en smaakvolle (streek)producten beschikbaar die zeker een meerwaarde voor het aanbod betekenen. In dit artikel bekijken we welke charcuterieproducten er zoal beschikbaar zijn, en waar deze het best verkocht worden.
Creatieve mogelijkheden met paardenvlees

De consumptie van paardenvlees is eerder beperkt. Vaak denken de consumenten er niet aan of is er een zekere terughoudendheid. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om als slager en traiteur creatief aan de slag te gaan met paardenvlees. In dit artikel krijgt u een ruime introductie over de diverse aspecten van paardenvlees en bieden we u een aantal creatieve mogelijkheden met paardenvlees.
troeven paardenvlees gefundeerd door experts
terwijl paardenvlees heel wat troeven heeft, duiken hier regelmatig twijfels of misverstanden over op. In dit artikel geven wij een aantal leveranciers de mogelijkheid om vijf stellingen over paardenvlees te funderen. Aan het woord zijn Olivier Kemseke van Chevideco, Marie-Anne De Nil van De Nil Vleeswaren en Kristof Peeters van Equinox.
GEEFT U ALLE VORODELEN VAN PAARDENVLEES MEE?

Versheid, rotatie en vakkennis in paardenvlees zijn van cruciaal belang bij iedere keuze van het soort paardenvlees, of het nu Belgisch, Europees of Zuid-Amerikaans is. Om in het variabele aanbod topkwaliteit te herkennen en de juiste selectie te maken, is vertrouwen tussen slager en leverancier een absolute must. Door ook de nadruk te leggen op het gezonde aspect van het licht verteerbare, magere paardenvlees, leert de consument het gezondheidsaspect rond paardenvlees beter kennen. We halen enkele mogelijkheden aan om paardenvlees met succes te verkopen.
“aandacht voor paardenvlees deed verkoop met 30 procent stijgen”

Begin 2013 bleek dat in diepvriesmaaltijden in het Verenigd Koninkrijk voor een deel paardenvlees zat en niet, zoals op de verpakking stond aangegeven, 100% rundvlees. Volledig los van dit schandaal is er natuurlijk de verkoop van vers paardenvlees en charcuterieproducten. Wij laten het woord graag aan de producenten van deze producten, en polsen even hoe zij – enkele maanden na de storm – terugkijken op dit 'schandaal'.


