Kruiden & specerijenPremium

Kant-en-klare Warme Sauzen veelzijdiger en hipper dan ooit

combineer klassieke en trendy sauzen om breed publiek aan te spreken

Hoogwaardige kant-en-klare sauzen bieden niets dan voordelen. Enerzijds verzekeren ze u van een constante kwaliteit, zijn ze tijd- en energiebesparend en hebben ze een vaste – en dus ook perfect controleerbare – foodcost. Anderzijds zijn de recepturen vaak zo ontwikkeld dat u er desgewenst nog uw eigen creatieve stempel op kan drukken. Anno 2021 bestaat er voor elk type klant een kant-en-klare saus naar wens!

sauzen warm inspiratie

Klassiekers blijven aan zet

Van pittige oosterse woksauzen met kokos of sesam tot authentieke Japanse teriyakisausen met mirin: waar het aanbod vroeger heel beperkt bleef tot kerriesaus en zoetzure Chinese saus, beschikt de grootkeukenchef nu over een indrukwekkend kant-en-klaar sauzenarsenaal waarmee hij in een mum van tijd het beste van de wereldkeuken tot leven kan wekken. Tegelijk blijven ook de beproefde klassiekers – in het bijzonder bearnaisesaus – onverminderd populair. Ook dat bevestigen de sausfabrikanten één voor één. Vaak is hun bearnaisesaus dan ook hun nummer 1 best verkochte saus.

saus jermayo traditie

Traditionele sauzen zoals deze klassieker vol-au-ventsaus van Jermayo is een echte blijver

Kant-en-klare klassiekers: manusjes-van-alles

Een overzicht van de meest courante klassiekers, en hun brede toepassingsveld:

Frans-Belgisch

Archiducsaus of champignon(room)saus wordt tradtioneel vaak met steak-friet gecombineerd, maar tilt ook varkensgebraad, wild, gevogelte en pastagerechten naar een hoger smaakniveau. Mits toevoeging van witte wijn, kervel en dragen makkelijk om te toveren tot een jagersaus.

saus vandemoortele
Ook bij Vandemoortele is de bearnaisesaus een
topper in het assortiment

Bearnaisesaus met steak is een felbegeerde klassieker, maar de saus gaat ook goed samen met zalm of tarbot. Voeg je er tomatenpuree of een kant-en-klare arrabiatasaus aan toe, dan verandert de bearnaisesaus in een heerlijke choronsaus: overheerlijk bij vis.

Bechamelsaus vormt een welkbekende perfect match met bloemkool, maar laat zich ook makkelijk omtoveren tot bijvoorbeeld kaassaus of aurorasaus, de perfecte begeleider bij een stukje tongfilet.

Hollandaisesaus past uitstekend bij asperges, vis en een koninginnehapje, maar gaat ook goed samen met bloemkool, broccoli of nieuwe aardappeltjes. De romige gele saus is tevens de geknipte basis voor andere sauzen zoals bearnaise, mousseline- of choronsaus.

Jagersaus smeekt om wild, maar kan ook perfect geserveerd worden bij kip, gehaktbereidingen, rundsvlees, varkensgebraad of een schnitzel.

Jussaus past zowat bij alle vleesbereidingen, maar is ook de perfecte basis voor andere sauzen zoals pepersaus of rodewijnsaus.

Kaassaus maakt witloofrolletjes en macaroni met ham en kaas helemaal af en wordt in combinatie met bolognesesaus ook vaak in lasagne of moussaka e.d. verwerkt maar smaakt ook heerlijk bij groenten.

Madeirasaus wordt traditioneel met rundertong gecombineerd, maar geeft ook kipfilet, varkensgebraad of gehaktballetjes dat vleugje extra.zoals broccoli of andijvie.

Mosterdsaus combineert niet alleen goed met allerhande vleesbereidingen zoals een varkenskotelet, konijn of een beenhammetje, maar is ook de perfecte begeleider van kabeljauw, zalm en ander vis.

Peper(room)saus met steak vormt een ijzersterk duo op elke grootkeukenkaart, maar past ook uitstekend bij varkenshaasje, gehakt of kip.

Andere smakelijke klassiekers zijn onder mer rode- en wittewijnsaus. Provençaalse saus, vissaus, barbecuesaus. Tip: barbecuesaus combineert niet alleen goed met varkens- en rundvlees, maar is ook ideaal om salades mee te dresseren.

saus uppeperroomssaus
Kalfsrolletje met choucroute en warm-uppeperroomsaus van Verstegen

 

Italiaans

Ook sauzen die traditioneel vooral aan pasta- en pizzabereidingen gelinkt worden, kunnen vaak ongelimiteerd voor een breed gamma aan gerechten gebruikt worden.

Tomatensauzen: Vooral de vele tomatensauzen zijn bijzonder breed inzetbaar. Niet alleen vormen ze de perfecte begeleider van diverse gerechten (vlees, vis of vegetarische balletjes, zalm, kipfilet, croque-bolognese …), ze vormen ook de perfecte basis voor soepen.

Pesto: Ook pesto combineert meet meer dan pasta alleen. Zo is de kruidige Italiaanse smaakmaker bij kip, courgetti of vis en is het tevens de ideale basis voor marinades voor bijvoorbeeld gegrilde vlees- of visbereidingen.

saus tomatensaus

Tomatensauzen met een twist zoals deze van Jermayo zijn makkelijk te personaliseren en spreken een breed publiek aan

Trends

Aanbod kant-en-klare klassiekers deint verder uit

De revival van deze klassiekers weerspiegelt zich ook in het kant-en-klare gamma. Maar de Belg houdt dus duidelijk nog vast aan de klassieke sauzen. Hollandaise, bearnaise en peperroomsaus blijven echte toppers. Bovendien kan u deze klassiekers nog een extra twist geven. Wat denkt u van een bearnaise met graanmosterd? Ideaal voor bij een stukje varkensmedaillon, kalfsvlees of konijn. Of een pittige tomatensaus met mascarpone.

Buitenlandse klassiekers in gastronomische topvorm

De consument ontwikkelde de voorbije jaren ook een sterk groeiende interesse voor exotische en minder bekende smaken. Reizen beperken zich niet meer tot warme Zuid-Europese landen, ook exotische landen worden steeds meer bezocht door de Belg. Ook hier hebben de sauzenfabrikanten gretig op ingespeeld. Vooral de Aziatische sauzen doen het erg goed. Een Chinese of Thaise curry wordt gretig gekozen aan het buffet. Sommige fabrikanten bieden kant-en-klare curries en stir fry sauzen aan, wat een enorm gebruiksgemak met zich meebrengt.

Groeiende aandacht voor voedselallergieën en -intoleranties en diëten

sauzen versegen
Verstegen lanceerde een guilt-free sausgamma zonder toegevoegde suikers (links) en de nieuwe vegetarische saus van Manna is ideaal voor uw vegetarische gerechten (rechts)

Hoewel een E-nummer aangeeft dat het desbetreffende additief door de European Food Safety Authority (EFSA) grondig op eventuele gezondheidsrisico’s is gescreend, blijft het wantrouwen bij de consument groot.

Fabrikanten hebben daarom inspanningen geleverd om het gebruik van additieven sterk terug te schroeven of zelfs volledig te bannen. Omdat er de jongste jaren steeds meer voedselallergieën en intoleranties de kop opsteken, groeit ook het assortiment van allergeenarme kant-en-klare sauzen.

Denk maar aan geen gluten- of lactosevvrije bolognaise saus. Maar ook vegetarische sauzen of sauzen zonder toegevoegde suiker duiken steeds meer op en laten de consument met een gerust hart genieten. Door gebruik van een groentenvezel behoud men de authentieke smaak zonder toevoeging van suiker of zoetstoffen.

Voordelen kant-en-klaar

Constante kwaliteit en foodcost

Kant-en-klare sauzen verzekeren u van een constante kwaliteit, zowel op het vlak van smaak en uitzicht als voedselveiligheid. Dat voordeel geld in het bijzonder voor moeilijk opwarmbare sauzen: er bestaan diverse kant-en-klare bearnaisesauzen die perfect opwarmbaar zijn. Kant-en-klare sauzen hebben ook een constante foodcost. Bij verse sauzen is dat niet altijd het geval, omdat de kostprijs van de ingrediënten (pijnboompitten, kruiden en specerijen …) kan schommelen.

Goedkoper en sneller dan vers

De aankoop van de ingrediënten, in combinatie met de arbeidskosten van de persoon die de sauzen moet bereiden, weegt niet op tegen het gemak van kant-en-klare sauzen. Omdat kant-en-klare sauzen bliksemsnel klaar en perfect te doseren zijn, laten ze u daarenboven toe om flexibel in te spelen op piekmomenten. Ook dat heeft een gunstig effect op het prijskaartje: minder voedselverspilling.

Breder aanbod mogelijk

Omdat kant-en-klare sauzen snel klaar zijn en dus constant beschikbaar zijn, laten ze u toe om meer gerechten op hetzelfde moment aan te bieden zonder dat u het gevoel krijgt dat u het niet kan bolwerken. Hierdoor kan u elk type klant bedienen en een grote publiek aantrekken.

Voldoende ruimte voor eigen creatieve stempel

Kant-en-klare sauzen zijn al perfect op smaak gebracht, maar bieden tegelijk nog veel ruimte voor eigen creativiteit. Zo kunt u ze desgewenst perfect verrijken en/of afwerken met tomatenblokjes, kaas, verse kruiden, uiringen, garnalen, enzovoort.

Een andere manier om deze kant-en-klare sauzen in te zetten? Gebruik ze een op een atypische manier. Combineer de kant-en-klare vol-au-ventsaus bijvoorbeeld met kalfszwezerik in plaats van met kip en u krijgt op slag een compleet ander – en origineel – gerecht!

saus
Pesto is de kruidige Italiaanse smaakmaker bij kip, courgetti of vis en is tevens de ideale basis voor marinades voor
bijvoorbeeld gegrilde vlees- of visbereidingen

Gebruik

Flexibele verpakkingen

Sauzenfabrikanten tonen zich zeer flexibel op het vlak van verpakkingen en verpakkingsvolumes. Van kleine flessen met een speciale doseerdop (ideaal voor kleine doseringen) en emmers (geen verlies, hersluitbaar en soms ook herbruikbaar) tot bidons van 3 tot 25 liter (prijsvoordelig), speciale pouches (reductie verpakkingsafval) en doypacks (recycleerbaar): zowat alles is mogelijk. Sommige sauzen kunnen tot 24 maanden buiten koeling bewaard worden.

Gebruiksvriendelijkheid voorop

De meeste sauzen kunnen in een pan, de oven, de salamander, de magnetron en au bain-marie opgewarmd worden. Bij sommige fabrikanten is ook de verpakking microgolfbestendig. De sauzen warm houden kan u best au bain-marie doen.

Milieuvriendelijke verpakkingen

Verpakkingen worden steeds milieuvriendelijker zonder dat de grootkeukenchef op gebruiksgemak moet inboeten.

Artikel in het kort

  • Klassiekers blijven het goed doen met bearnaise op kop.
  • De consument staat meer dan ooit open voor exotisch smaken. De Aziatische sauzen doen het erg goed.
  • Vegetarische alternatieven alsook sauzen voor mensen met allergieën of intoleranties zijn standaard geworden.
  • Kant-en-klare sauzen bieden de grootkeukenchef wel voldoende ruimte voor creativiteit.
  • Kant-en-klare sauzen hebben als voordeel dat er een constante kwaliteit gegarandeerd wordt
  • Gebruiksgemak is key bij kant-en-klare warme sauzenarsenaal.
  • Verpakkingen worden steeds flexibeler.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Marie Verhulst17 november 2020

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine