WijnenPremium

In het hart van de terroirs van het zuidwesten

Europa steunt regionale producten die door hun typische karakter een toegevoegde waarde bieden, zoals het geval is met de Bayonneham, de Foie Gras van eend van het Zuidwesten en de wijnen van het Zuidwesten.

sud ouest
Wijngaard van Cahors en vallei van De Lot (©Antoine_Bachelet/IVSO)

WAT IS EEN TERROIR?

‘Terroir’: deze term van Franse oorsprong duidt een combinatie van geologische, klimatologische, biologische en menselijke factoren aan.

GEOLOGIE

De geologie – de bodem en de mineralen, de hoogte en de oriëntatie ten opzichte van de zon – speelt een belangrijke rol. Maar ook de klimatologie is belangrijk, aangezien een mediterraan klimaat niet hetzelfde is als bijvoorbeeld een koel of gematigd zeeklimaat.

BIOLOGIE

Biologie speelt een centrale rol door de aanwezigheid van bepaalde (dier)soorten of gewassen en de mate waarin zij zich aanpassen aan omgevingsfactoren.

DE MENS

Ten slotte is het menselijk handelen misschien wel de belangrijkste factor van allemaal, want het is de mens die bepaalt hoe hij die elementen zal combineren en er het beste uit zal halen. De traditie en de ervaring van verschillende generaties hebben geleid tot de ontwikkeling van technieken voor de raffinage van levensmiddelen. In dit artikel nemen we drie van de beste streekproducten uit Zuidwest-Frankrijk onder de loep: wijn, Bayonneham en foie gras van eend. Drie producten die profiteren van de officiële erkenning van hun terroirs door Europa via de BGA- BOB-tekens.

foie grasCANARD AU FOIE GRAS DU SUD-OUEST IGP

CHALOSSE, GASCOGNE, GERS, LANDES, PÉRIGORD, QUERCY

Zoals altijd kun je alles vinden, zonder echt te weten wat je op je bord hebt. Door te kiezen voor een eendenlever met BGA uit het zuidwesten zijn de garanties voor de kwaliteit reëel.

OORSPRONG

De geschiedenis van de Foie Gras uit het Zuidwesten gaat terug tot de invoer van twee nieuwe soorten: de maïs en de cairina moschata, de muskuseend. Vanaf de 17e eeuw verkregen de boeren in het Zuidwesten door kruisingen de Mulard-eend, die zij besloten vet te mesten met maïs in plaats van gierst. Eendenlever uit het zuidwesten verwierf een uitstekende reputatie en was vanaf de 18e eeuw in heel Europa vermaard.

TERROIRS VAN HET ZUIDWESTEN

Vandaag hebben verschillende gebieden in het zuidwesten recht op de BGA Eend ganzenlever, met name Chalosse, Gascogne, Gers, Landes, Périgord en Quercy. Zo kan foie gras van eend uit een van deze regio’s alleen afkomstig zijn van eend die is gekweekt en bereid in diezelfde regio. In dit geval is de foie gras uit het zuidwesten afkomstig van een boerderij in het zuidwesten en is hij bereid in het zuidwesten.

sud ouestJAMBON DE BAYONNE IGP

HISTORISCHE DELICATESSE

Bayonneham (IGP Jambon de Bayonne) wordt al eeuwenlang beschouwd als een delicatesse. Er zijn historische verwijzingen naar het hof van Marguerite de Navarre, koning Hendrik IV en de schrijver Rabelais. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Bayonneham het bekendste streekproduct van Frankrijk is. Deze reputatie is gebaseerd op kwaliteitsgaranties die voor de consument nog transparanter zijn geworden dankzij de strenge Europese voorschriften.

PERFECTE SNIT

Hoewel Bayonneham in ons land meestal voorgesneden wordt, bestaat de echte truc erin de ham zelf met een goed mes in plakken te snijden. Leg de ham zo op de steun (een “chistera” genoemd) dat de minst vlezige kant naar boven wijst. Gebruik een klein, scherp, gekarteld mes om de korst te verwijderen. Neem vervolgens een groot, scherp mes en snijd de plakken ham voorzichtig in de lengte door. Zorg ervoor dat er nog wat smeuïg vet op elk plakje zit. Eet smakelijk!

DE WIJNEN VAN HET ZUIDWESTEN

De wijnen van het Zuidwesten (Les Vignobles du Sud-Ouest) zijn het product van een lange geschiedenis en een specifieke geografie, met zeer versnipperde terroirs.

sud ouest
Wijngaard van Madiran (©Maison des vins Madiran Pacherenc du Vic Bilh)

LIGGING WIJNGAARDEN?

De wijngaarden van het zuidwesten, met 29 BOB’s (AOP) en 13 BGA’s (IGP), zijn zeer divers. Ze strekken zich uit van Aveyron tot het Baskenland, langs de paden van Compostela, en van Toulouse tot de Atlantische Oceaan, langs de loop van de Garonne. Al deze wijnen worden - dankzij hun inheemse druivenrassen, hun zeer bijzondere terroirs en het werk van de vrouwen en mannen van het Zuidwesten - gekenmerkt door hun authenticiteit.

DRUIVENSOORTEN

De wijnen van het Zuidwesten zijn het product van 300 druivensoorten, waaronder 120 inheemse druivensoorten. Die zijn de erfenis van de bijzondere geografie van de wijngaarden, van eeuwenlange selectie door het werk van mannen en van de migratiestromen op de wegen naar Compostela. Er zijn 28 verschillende denominaties in het zuidwesten van Frankrijk. Er zijn rode, rosé, witte, zoete en mousserende wijnen.

Voor meer informatie over de producten van het Zuidwesten kan u terecht op de website www.europedefendsitsterritories.eu

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine