Bereide vleeswarenPremium

3 generaties slagers & klanten

Slagerij Verscheure: vlees en een praatje

Peter & Maureen Verscheure achter toonbank
Peter en zijn vrouw Maureen runnen samen Slagerij Verscheure in Izegem

Langs de Ardooisestraat – van Ardooie naar Izegem – bevindt zich Slagerij Verscheure. Peter Verscheure en zijn vrouw Maureen zijn er de derde generatie die een slagerij uitbaten. Naast zijn erkenning als ambachtelijke slager is Peter ook zeer trots op zijn trouw klantenbestand: "Wegenwerken, een verbouwing van de slagerij ... Onze klanten laten zich niet tegenhouden en komen van heinde en verre om ons vlees. De meeste springen ook niet snel binnen en buiten, maar blijven een babbeltje slaan. Dat is mijn lang leven."

SLAGERSFAMILIE

De familiezaak Slagerij Verscheure werd opgestart door de grootouders van Peter Verscheure. "Mijn ouders zijn dan in 1958 op deze locatie in de Ardooisestraat in Izegem begonnen", weet de sociale slager. "Van kleins af wist ik al dat hier mijn toekomst lag. Mijn broer is 10 jaar ouder en gaf – toen ik naar school moest – al les in Ter Groene Poorte (Brugge). Ik heb ook een aantal keer les van hem gekregen, wat best wel grappig was. Bij het afstuderen – toen was dat op 16 jaar – ging ik meteen aan de slag in de slagerij thuis. Ook tijdens mijn studies gaf ik in het atelier al mijn ogen en oren de kost. Ik was lang 'zelfstandig helper', tot ik in 1995 samen met mijn vrouw de zaak overnam van mijn ouders."

DRukke week

De overname en het opknappen van de zaak was een knap staaltje, op een recordtijd. "In een week tijd is toen heel veel werk verzet", herinnert Peter zich. "In 2,5 dagen werd er afgebroken en begonnen met de opbouw. Op zaterdag trouwden Maureen en ik ... en op maandag ging Slagerij Verscheure Peter en Maureen open. Voor mijn vrouw was de stap nog het grootst, want voorheen was zij werkzaam in de zorgsector. Met de opening stond zij dan plots achter de slagerstoog, waar ze samen met mijn moeder nog de klanten bediende. Ook mijn vader is nog lang blijven helpen achter de schermen. Samen met hem heb ik in het atelier nog vele uren doorgebracht."

Maureen wisselde de zorgsector in voor de slagerij
Maureen wisselde de zorgsector in voor de slagerij

Wegenwerken

Niet heel lang na de overname werd de Ardooisestraat helemaal opengebroken voor wegenwerken. "Dat was een streep door onze rekening. We vreesden het ergste, maar gelukkig waren er toen al veel trouwe klanten. (zie verder) Ook dankzij onze eigen inspanningen konden we dat anderhalf jaar betrekkelijk goed doorkomen. We lanceerden verschillende klantenacties, werkten met spaarkaarten ... Voor goede klanten en grote bestelling leverden we toen zelfs aan huis."

In 2014 werd de slagerij nog volledig verbouwd
In 2014 werd de slagerij nog volledig verbouwd

Verbouwing

De wegenwerken veroorzaakten ook wat problemen met de leidingen in de slagerij en lagen zo ook deels aan de basis van de tweede beproeving van Slagerij Verscheure: een verbouwing. Ook het feit dat ongewenste bezoekers toegang tot de slagerij probeerden te krijgen middels een koevoet was een motivatie tot renovatie. "Bij de overname hadden wij al wat aanpassingen gedaan, maar de slagerij was in 2014 bijna 20 jaar oud en was al wat gedateerd. In combinatie met de problemen met leidingen en de mislukte inbraak beslisten we toen dat er redenen genoeg waren om volledig te vernieuwen."

Slagerij Verscheure ondergebracht in een winkelcontainer
Slagerij Verscheure werd tijdens de verbouwingen drie weken lang ondergebracht in een winkelcontainer

3 weken "in de caravan"

Ook die vernieuwing gebeurde met een strakke deadline. "We gaven een winkelinrichter de nodige richtlijnen en een budget, en hij beloofde de klus te klaren in 3 weken tijd. Uiteindelijk zijn we toen maar een halve dag gesloten geweest; de tijd die nodig was om alles te verhuizen naar een gehuurde verkoopcontainer op de oprit naast de slagerij. De verkoop vanuit de 'caravan' verliep vlot en trok zelfs nieuwe klanten. Passanten waren razend benieuwd naar die rare container waar mensen buitenkwamen met hun gekochte vlees."

"De verkoop vanuit de 'caravan' verliep vlot
en trok zelfs nieuwe klanten"

KOEIEN OP DE GEVEL

"Het finale resultaat mag er op vandaag nog steeds zijn", meent Peter. "De uitstraling blijft nog fris ogen. Een opvallend beeld is de foto van koeien op de gevelruit. Omwille van de zon die 's morgens op die ruit schijnt, was er nu eenmaal beschutting nodig. De vaste luifel hielp wel, maar niet voldoende. Die foto op folie was een goede oplossing. Het trekt de aandacht en laat ons bovendien toe om van achter de toog nog steeds naar buiten te kijken."

Peter & Maureen Verscheure
Peter & Maureen Verscheure voor de opvallende gevelruit van hun slagerij

Machines

Het machinepark van Slagerij Verscheure werd met de renovatie kort even verplaatst, maar uiteindelijk vonden de twee snijmachines (in de winkel) en de vleesmolen, cutter, steamer, gasfornuis en handvulbus (in het atelier) hun vaste stek terug.

Peter is heel trots op zijn erkenning als ambachtelijke slager
Peter is heel trots op zijn erkenning als ambachtelijke slager

BEWUST AMBACHTELIJK

De vernieuwing had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is de toonbankruimte niet gigantisch uitgebreid in 2014. Bewust, zo blijkt. "Ik ben heel trots dat ik via de FOD Economie al een aantal jaar erkend ben als ambachtelijke slager. Om dat ambacht zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, blijf ik het liefst allemaal zelf doen. Zo ben ik zeker van de kwaliteit. Mijn vrouw en ik kunnen met ons tweetjes perfect de slagerij runnen. We doen dat al vele jaren en hopen dat nog vele jaren verder te doen."

AANBOD

De Izegemse slagerij heeft een drietal vaste leveranciers en een uitgekiend aanbod. "Qua leveranciers vind ik het belangrijk dat je met die mensen kan praten. Service is belangrijk", klinkt Peter beslist. "Zaken als salami en kippenwit kopen wij in, maar de rest van de charcuterie maken wij veelal zelf. De gerookte vleeswaren behoren tot onze specialiteiten. Ook de gedroogde ham en onze jagersworsten worden fel gesmaakt. Speciaal is ook onze paté, die wij maken met Qantelaarbier van brouwerij D'Oude Maalderij, verderop in de straat. Voor de samenstelling van ons aanbod luisteren wij vooral naar onze klanten. Zij vertrouwen ook vaak op ons om hen suggesties te doen."

Slagerij Verscheuren staat bekend voor zijn hesp
Een goed gevulde toonbank bij Slagerij Verscheuren
Slagerij Verscheuren doet nog veel zelf
de worsten van de slagerij
3/4

TROUWE KLANTEN

Het vertrouwen van klanten in Slagerij Verscheure is een belangrijk voordeel voor de slagerij. "De klanten van mijn ouders blijven natuurlijk nog steeds komen, maar ondertussen hebben wij al drie generaties van dezelfde familie die hier langskomen. Die komen vanuit de ruime regio, van de andere kant van Izegem tot zelfs uitschieters uit Dadizele en Nevele. Die klantentrouw is zelfs ontroerend. Wanneer een familie op trip gaat naar de Ardennen en kilo's van jouw vlees koopt om naar daar mee te nemen voor een barbecue, dan weet je dat je iets goed doet."

"Ondertussen hebben wij al drie generaties
van dezelfde familie die hier langskomen"

Goed vlees is een zaak, maar ook het sociale aspect is volgens Peter niet te onderschatten. "Wij kennen heel veel van onze klanten en slaan geregeld een praatje. Ook mensen die hier voor het eerst binnenkomen kunnen rekenen op een hartelijke ontvangst. Ik denk dat in deze tijden ook dat gemoedelijke babbeltje een extra aantrekkingsfactor kan zijn. Veel klanten appreciëren dat. Je kan bijna je horloge gelijkzetten op de tijdstippen waarop sommige vaste klanten binnenkomen. Op zondag staan ze vaak al om 6.30 uur in rij voor de deur, terwijl wij pas om 7 uur openen. Een aantal vaste klanten komt ook echt 'hamsteren' de week voor we even in zomerverlof gaan. Ze vriezen dan liever ons vlees in om die periode te overbruggen dan dat ze elders gaan inkopen."

Slagerij Verscheuren verkoopt ook enkele dranken en conserven
De winkelinrichting van Slagerij Verscheuren
2/2

TOEKOMST

Met de derde generatie Verscheure in de slagerij lijkt er helaas wel een einde te zitten aankomen voor het slagersgeslacht. "Mijn dochter heeft nog haar laatste jaar secundair onderwijs voor de boeg en geeft aan iets te willen gaan doen in de zorgsector. Mijn zoon studeert taal- en letterkunde en lonkt meer richting media en communicatie. Ik vind het mooi dat ze elk hun passie lijken te vinden en volgen ... Ik verplicht hen tot niets en we zien wel waar het schip strandt over ettelijke jaren. Ik zal er nu alvast nog niet van wakker liggen. Wij blijven tot de laatste dag met hart en ziel in de slagerij onze klanten ontvangen."

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Dieter Devriendt4 augustus 2023
Print Magazine

Recente Editie
06 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine