INSPIREER UW KLANTEN MET VERRASSENDE PATÉCOMBINATIES
Waarom paté het ideale aperitiefhapje is
De feestdagen naderen met rasse schreden, en dat betekent dat veel van uw klanten al druk aan het sleutelen zijn aan hun feestmenu. Klassieke aperitiefhapjes zullen als zoete broodjes verkopen, maar de laatste maanden van het jaar zijn ook ideaal om nieuwe of verrassende combinaties aan te prijzen bij consumenten. Zoals: aperitiefhapjes met paté.
imago
Bij veel consumenten heeft paté nog altijd het imago van een banaal product te zijn. Het tegendeel is echter waar. Met de juiste ingrediënten en recepten kan paté ook aan de feestdis als hoogwaardig aperitiefhapje of zelfs als voorgerecht dienen. Maar hoe overtuig je de consument daarvan?
Proevertjes
Een slager prijst het best de producten aan waar hij honderd procent achter staat. Een woordje uitleg bij de patés – bijvoorbeeld over hoe je ze het best combineert – kan al wonderen doen. Daarnaast zijn proevertjes op de toonbank tot nader order de beste manier om klanten het basisproduct te doen kopen. De presentatiemogelijkheden zijn legio: lepelhapjes, mousse in kleine glaasjes, op een toastje of stuk brood … Het is vooral zaak om klanten ideeën te geven. Door een feestelijk hapje klaar te maken en te laten proeven, weten ze meteen hoe de paté smaakt en worden ze geïnspireerd om het hapje zelf te maken thuis, mét de paté die ze bij u kochten.
Gemak voor de consument
Belangrijk is dat de hapjes makkelijk te bereiden zijn. Een dikke snede grove paté thuis zelf in frietjes snijden is eenvoudig voor de consument en geeft hem de voldoening van het hapje zelf samen te stellen. U kan het hem nog makkelijker maken door de nodige ingrediënten erbij te verkopen of te geven, zoals een potje uienkonfijt of bessengelei bij een stuk wildpaté.
Klassiekers
Er zijn oneindig veel combinaties te maken met paté, zowel qua smaken als qua vormen. De klassieke combinaties zijn welbekend, meestal eenvoudig klaar te maken en vallen nog steeds in de smaak bij menige consument. Een toastje met boerenpaté en in hoeveboter gebakken champignons, of gebakken paté met veenbessencompote: eenvoudig, maar zeer lekker. Zelfs in blokjes gesneden paté met mosterd – het simpelste van het simpelste – kan een voltreffer zijn als aperitiefhapje. Ook typische najaarsproducten als truffel, kastanjes en foie gras kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met (wild)paté.
Streekproduct
Het klassieke konfijt, confituur of chutney kun je ook vervangen door een streekproduct met dezelfde smaken. Zo kun je, in plaats van konfijt, bijvoorbeeld een zalfje maken door stroop te koken met oud bruin bier. Je geeft er dezelfde zoete toets mee aan je aperitiefhapje, maar het is wat minder banaal dan de klassieke combinatie.
Werken met ambachtelijke streekproducten is trouwens altijd een goed idee. Er zit een verhaal achter, het geeft je een gespreksonderwerp en het aanbod is zodanig groot dat je je niet hoeft te beperken tot de klassieke combinaties. Authentieke producten krijgen zo een tweede leven aan de feesttafel.
Eindejaarsfolder
Proevertjes op de toonbank in november en december zijn een manier om consumenten over de streep te trekken, ook de eindejaarsfolder kan daarin een belangrijke rol spelen. Het is de ideale plek om aperitiefhapjes met paté in de kijker te zetten. Aantrekkelijke foto’s zijn daarvoor uiteraard cruciaal, en recepten en combinatietips geven de consument de nodige inspiratie die hij soms mist. Een folder met vier recepten en wat foto’s: meer hoeft het soms niet te zijn om de consument over de streep te trekken. Een korting geven kan, maar hoeft niet per se.
Herfstpaté met noten en 'grècque' van champignons
• Verdeel 250 g champignons in stukken;
• Week 30 g gedroogde morieljes in lauw water;
• Plet 1 teentje look;
• Roerbak 250 g braaduitjes in 1 dl olijfolie, voeg de champignons toe en breng op smaak met peper en zout;
• Besprenkel met sap van 1 citroen, roerbak nog even door en blus af met 2 dl droge witte wijn;
• Aromatiseer met 2 takjes tijm, 1 laurierblad, look en 20 bolletjes koriander, en doe er 1 dl tomatenketchup bovenop;
• Voeg de morieljes toe en dek half af;
• Stoof 15 minuten op een zacht vuurtje en koel af;
• Zeef de champignons boven een kom en vang het sap op;
• Schik op een bord een snede paté, een hoopje herfstchampignons (zoals eekhoorntjesbrood) ernaast, met 4 takjes koriander en rondom wat saus;
• Versier met eikenbladsla en gebroken noten;
• Druppel olijfolie in de saus en serveer er notenbrood bij.
Een recept van De Beauvoorder
Vernieuwende combinaties
Naast de klassieke manieren zijn er heel wat nieuwe combinaties mogelijk om paté op verrassende wijze te serveren. Zeker consumenten die hun gasten iets vernieuwends willen voorschotelen, kunnen zo overtuigd worden van paté als aperitiefhapje.
Enkele voorbeelden:
•Met een crumble: van peperkoek; witte chocolade, of ‘lukken’, de West-Vlaamse boterwafeltjes van Juul Destrooper; gemixte kruidkoek met chocolade …
• Met een stukje mozzarella en zongedroogde tomaten op een sneetje zuurdesembrood;
• Op een stukje brood met rozijnen, appel en kaneel;
• In plaats van een lepel kan de paté ook geserveerd worden op een witloofblaadje;
• Met rabarberconfituur of zelfs rabarberijs;
• Met in koffie gekookte peer;
• Cannelloni van boerenpaté in filet d’anvers gedraaid, afgewerkt met chimichurri en oude geitenkaas.
De mogelijkheden zijn, zoals gezegd, schier eindeloos. Vooral zoete smaken gaan goed samen met paté, maar er kan zeker gevarieerd worden met andere smaken. Overigens kunnen aperitiefhapjes met paté perfect ‘gefoodpaird’ worden met likeuren als Grand Marnier en kirsch. Ook bijpassende bieren – al dan niet uit de eigen streek – passen goed bij zulke hapjes en kunnen ook bij het stuk paté verkocht worden.
Lightpatés
Hoewel veel mensen tijdens de feestdagen de teugels laten vieren, blijft de focus op gezonde voeding belangrijk. Gevogeltepatés zijn, doordat ze minder vet bevatten, populair bij consumenten, en om dezelfde reden zijn lightpatés dat ook. Mocht de consument dus afknappen op het ‘vette’ imago van paté, dan kan hij alsnog overtuigd worden om voor een gezondere variant te kiezen.
Met dank aan Dessomville, Buva Vleeswaren, De Beauvoorder & De Veurn’ Ambachtse
Gebakken patéblokjes met uienconfituur op een soldaatje
•Snij het roggebrood of een ander donker brood in vierkantjes;
• Doe tussen 2 stukjes brood een blokje gebakken paté;
• Leg daarop een blaadje rucola en een mozzarellabolletje of kaas naar eigen smaak. Zet alles vast met een prikker;
• Versnipper een beetje zongedroogde tomaten om het kaasbolletje te versieren;
•Tip: heerlijk met uienconfituur!
Een recept van Buva Vleeswaren



