PRIJSVERSCHIL BIOGROENTEN STERK GEDAALD
Vraag naar biologische groenten en fruit neemt toe
Biologische producten groeien stilaan uit hun kinderschoenen. Terwijl de interesse vroeger vaak tegen een prijsdrempel aanbotste, trekken meer en meer grootkeukens nu ook in de praktijk de kaart van bio. Niet alleen omdat het prijsverschil gezakt is, maar ook omdat de vraag van klanten groeit en ze vaak meer oog hebben voor het volledige plaatje. Dit artikel toont aan hoe bio scoort in het segment van diepvriesgroenten en -fruit.
BIOLOGISCHE LANDBOUW
Biologische landbouw is gebaseerd op vier pijlers: gezondheid, ecologie, billijkheid en zorg. Chemicaliën zijn uit den boze, zowel in de landbouw als in de veeteelt. Alle producten komen voort uit grond, bemest met compost. Door de compostering krijgt men een captering van CO2. De biologische landbouw zorgt er met andere woorden voor dat er CO2 wordt gecapteerd in plaats van uitgestoten. Biologische groenten en fruit worden geteeld op velden die met zorg werden geselecteerd en voorbereid op de bioteelt. De oogst, de verwerking en de bewaring ervan verlopen volledig gescheiden van niet-biologische groenten, zodat elk risico op contaminatie wordt vermeden. De transportdocumenten en de etikettering van de bio-eindproducten verwijzen naar de biologische landbouw en naar het controleorganisme.
Strikte opvolging
De biologische landbouw houdt rekening met haar belasting van de natuur en kiest voor milieuvriendelijkere productiemethoden, maar is niet gericht op het produceren van 'gezondere' producten. Toch blijkt uit consumentenonderzoek dat de meeste kopers van biologische producten dit doen uit gezondheidsoverwegingen. De eisen voor de biologische landbouw en voeding worden zeer strikt opgevolgd, dus ook voor de diepvriessector. Deze gelden op het gebied van certificatie en toezicht van landbouw en productiemethoden, en import van diepgevroren groenten en fruit.
EVOLUTIE BIO IN DE GROOTKEUKEN
De markt van de biologische groenten is volop in beweging. De bewuste consument verkiest een gevarieerd, lekker en kwalitatief hoogstaand gamma. Verschillende grootkeukens bieden dagelijks de mogelijkheid om voor bio te kiezen, of organiseren zelfs volledige biodagen. Er is in het algemeen een sterke vraag naar biogroenten en -fruit, fabrikanten gewagen van ruim 30%.
VOORDELEN BIO
Bio = meerwaarde grootkeuken
Een bioproduct is in alle stadia synoniem met respect: voor de producent, voor de natuur, voor de dieren en voor onze gezondheid. Door te kiezen voor bio, bied je aan de consument zowel kwaliteit als duurzaamheid, authenticiteit, ecologie, biodiversiteit en diervriendelijkheid. Bovendien is het aanbod zo divers dat het in elke keuken een plaats verdient.
Uitvoerige controle
Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare en duurzaam bewerkte bodem. Elke verdere stap in het productieproces krijgt de nodige aandacht en zorgvuldige controle zodat de consument een gegarandeerd biologisch product in handen krijgt.
VOORDELEN DIEPVRIES
Volwaardig alternatief voor vers
Diepvriesgroenten kunnen worden beschouwd als een volwaardig alternatief voor verse groenten. Om een voorbeeld te geven: de tijdspanne tussen het oogsten en het invriezen van erwtjes bedraagt slechts 150 minuten. Algemeen genomen, kan men er prat op gaan dat de groenten binnen vier uur na het oogsten worden ingevroren. Die korte tijdspanne garandeert een maximaal behoud van vitamines (tot 92%). Na 6 à 8 uur begint, afhankelijk van de groente, de voedingswaarde immers terug te lopen. Verse groenten doen er vaak langer over om op het bord van de consument te eindigen.
Gebruiksgemak
Omdat de groenten of groentemengelingen los diepgevroren zijn, is het heel gemakkelijk om deze te doseren. Daarnaast zijn diepvriesgroenten al gewassen, gesneden en eventueel geblancheerd of gestoomd, wat een tijdwinst oplevert en op water- en energiekosten bespaart.
Minder verlies
Diepvriesgroenten, dus ook biologische diepvriesgroenten, zijn het hele jaar beschikbaar en zorgen ervoor dat je amper afval hebt. Dit, in samenhang met een vaste prijs, zorgt ervoor dat de kosten onder controle blijven. Bovendien laten diepvriesgroenten een veel betere calculatie toe van de prijs per portie, een niet onbelangrijk gegeven in de foodservice.
DUURDER?
Het prijsverschil is de laatste jaren sterk gedaald. De oude economie stelt dat de vraag de prijs bepaalt: stijgt de vraag, dan stijgt de prijs. Bij bio is het net anders. De stijgende vraag resulteerde in een groter aanbod, waaruit er schaalvoordelen ontstonden. De prijsverschillen van twee- tot driemaal duurder zakten zo naar prijsverschillen van 1,5 tot1,8 maal duurder. Als je op een duurzame manier met bio aan de slag gaat, dan hoeft het totale prijskaartje eigenlijk niet veel duurder te zijn. De aankoopprijs van bio is over het algemeen iets hoger, maar dit kan op andere manieren worden gecompenseerd.
CERTIFICERING BIOSECTOR GARANTIE VOOR U
Het gebruik van de termen 'bio', 'biologisch', 'eco' ... is wettelijk beschermd voor een aantal producten. Dit betekent dat men aan een aantal wettelijke voorwaarden moet voldoen, voor men producten met deze verwijzingen op de markt mag brengen. Deze bedrijven staan onder de biologische controle van een erkende controleorganisatie, die een certificaat aflevert. Dit certificaat is de garantie en de bescherming voor elk bedrijf, maar eveneens voor de consument.
Bio wordt over de hele keten gecontroleerd. Elke schakel in de biosector moet zich verplicht laten controleren door een van de erkende controleorganisaties: Certisys, TüV Nord Integra, Quality Partner, Control Union Certifications. Bij de boer kijkt de controleorganisatie onder meer de boekhouding na en de verpakking of kistkaarten; hij neemt stalen van de bodem of het product en inspecteert de stallen. Bij de verwerker gaat de controle-organisatie na of de biologische ingrediënten en producten van de gangbare gescheiden zijn. De verpakking van de producten wordt bekeken, er wordt een boekhoudkundige controle uitgevoerd en er worden eventueel productstalen genomen.
UITPAKKEN MET BIO
Bioproducten zijn door de keten heen goed gecontroleerd. Door de grootkeuken ook onder Biogarantie controle te plaatsen, geef je de klant de garantie dat het eindproduct effectief met biologische ingrediënten is gemaakt. Wie onder controle staat, kan met het Biogarantie certificaat uitpakken. Omdat ook de eerste stappen met bioproducten gewaardeerd worden, zijn er verschillende mogelijkheden qua controle.
Certificaat voor het volledige biogerecht
Deze optie is interessant voor wie werkt met vaste recepten en een duidelijke afbakening heeft tussen de gerechten, of voor wie grote volumes van één menu produceert.
Certificaat voor ingrediënten
Hiermee kun je aanduiden voor welke ingrediënten je helemaal voor bio gaat. Zo kun je op het certificaat laten vermelden dat bijvoorbeeld de pasta, rijst of groenten bio zijn.
Certificaat met percentage
Je kunt er ook voor kiezen om een bepaald percentage bio aan te kopen. Dit is vooral interessant voor keukens die van start gaan met bioproducten en dus een laag percentage kiezen, maar eveneens voor wie helemaal bio gaat en een 100% bio-certificaat wenst te behalen.
KOPLOPERS
Dit zijn hoofdzakelijk dezelfde producten als de niet-biologische diepvriesgroenten en -fruitsoorten die het goed doen in hun gangbare vorm, namelijk groene groenten, zoals erwten (koploper), bonen, spinazie, broccoli enzovoort. Ook de typische groenten zoals mais, wortel, ui en bloemkool doen het goed.
MIXEN
De leveranciers van biologische groenten en fruit voorzien ook een ruim assortiment van mixen. Diverse ingrediënten zijn al vermengd en zijn dus heel gemakkelijk te hanteren. Kant-en-klare maaltijdcomponenten laten ook toe om snel in te spelen op plotse pieken (bijvoorbeeld in ziekenhuizen, bedrijfskantines enzovoort), en dit tegen een minimale personeelskost.
BIO EN DUURZAAMHEID
In de biologische landbouw staat duurzaamheid centraal. Duurzaamheid is een integraal begrip en omvat vele aspecten.
De verschillende duurzaamheidsthema's zoals milieu, klimaat, dierenwelzijn en profit zijn nauw met elkaar verweven. Met andere woorden: bio heeft een duurzaam karakter en omgekeerd. Zo is duidelijk merkbaar dat niet enkel het biolabel aan belang wint, maar eveneens het duurzame karakter van diepvriesgroenten en diepvriesfruit. Het aanbod aan bioproducten is zo divers dat het in elke keuken zijn plaats verdient







