Vers, gevriesdroogd of pasta?
De kruidentuin is een geweldige inspiratiebron voor de keuken. Met geur, kleur en smaak zorgen kruiden voor dat ietsje meer pit in elk gerecht. Voor wie niet kan plukken uit de eigen kruidentuin zijn er perfecte alternatieven: vers op maat, gevriesdroogd of als kruidenpasta.
Gedroogd en gevriesdroogd
Alle groothandelszaken bieden een divers assortiment verse kruiden aan, als plantjes in plantenpotjes, al dan niet versneden in zakjes of plasticdoosjes. Dat is handig als je ze snel gebruikt, maar om ze langer te bewaren zijn er gedroogde of gevriesdroogde alternatieven, die je ook het hele jaar door kunt krijgen. Het verschil zit hem dan in het droogproces. Wanneer kruiden worden gedroogd met warme lucht gaat een deel van de celstructuur verloren. Bij vriesdrogen worden de kruiden gesneden, diepgevroren en onder druk gebracht. Bij deze laatste methode blijven kleur, geur, smaak en structuur behouden. Gevriesdroogde of vriesverse kruiden hebben een frissere kleur dan warm gedroogde. Ze zijn ook frisser van geur, zachter van structuur en sterker van smaak. Zodra ze in aanraking komen met vocht krijgen ze opnieuw hun oorspronkelijke toestand.
Vers
Verse kruiden zijn echte smaakbommen met verleidelijke aroma’s, rijk aan vitamines en belangrijke voedingsstoffen. De vluchtige aroma’s van kruidenplantjes met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, basilicum, dille en dragon verdampen snel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld chilipepers of oregano die bij het drogen weinig smaak verliezen waar het aroma in het olieachtige gedeelte zit. Tijm, rozemarijn en salie met hun harde blaadjes zijn eerder grensgevallen.
Dosering
Qua dosering komt 1 lepel gedroogde kruiden ongeveer overeen met 3 lepels verse kruiden. Gedroogde kruiden, die meer geconcentreerd zijn van smaak en hun aroma’s geleidelijk aan vrijgeven, zijn wel prima geschikt voor marinades. Vriesverse kruiden zijn bijna altijd goedkoper in verhouding tot verse kruiden of gedroogde kruiden.
Kruidenpasta’s
Een handige oplossing zijn kruidenpasta’s, die worden gemaakt op olie- of waterbasis of van pekel. Fabrikanten halen hiervoor inspiratie uit India, Mexico en Azië. Denk aan pasta’s met de smaken van tandoori, Thaise curry’s en verschillende soorten wokpasta’s.
Kruidenpurees
Sommige producenten bieden ook kruidenpurees aan, in potjes of diepgevroren in geportioneerde blokjes. Voor de slager bestaan er rubs of strijkmarinades, ideaal voor de barbecue, zoals een rub op basis van honing en tijm of een friszure chimichurri die de Argentijnse zon meebrengt.
Dosering
De dosering staat altijd aangegeven op de verpakking, want kruidenpasta’s en -purees zijn uiteraard sterk geconcentreerd en dus heb je maar een beperkte hoeveelheid nodig in vergelijking met (vries)verse producten.
